Webaholic

Net + Tech

Net + Tech

Első

2009. május 29. - sajt

Már több mint 11 éve blogolok (bár régen nem így hívták) saját szerveren, saját domain alatt. Most ért be nálam a gondolat, hogy belépjek a cloud-ba, használjam a web2-t immáron blogolásra.

Amikor először lett saját domainem (1998 körül), azért állítottam be egy szervert egy webhosting cégnél, mert a tárhelyen amit adtak nem engedtek php-t futtatni. Akkoriban csak ilyen freeweb szolgáltatók voltak ftp eléréssel, statikus HTML tartalommal. Dinamikus weboldalakat még a fizetős tárhelyeken sem engedtek.

Így hát lett egy szerverem, egy kis cégnél az Interware-nél, akkoriban talán 30 gép figyelt náluk egy kis szobában. Ráadásul jó ideig mindent kézzel kellett megírni, nem nagyon voltak CMS rendszerek. Amikor (2000 körül) megtaláltam a PHPNuke nevű rendszert, úgy örültem, mint majom a farkának. (Ahogy nézem, ez még mindig úgy néz ki, mint annak idején. the future of the web... van még valaki aki ezt használja?) mivel ennek a rendszernek hamar kiderültek a hiányosságai, elkezdtem keretrendszert keresni.

Kipróbáltam a teljesség igénye nélkűl a PostNuke-ot, a Typo3, Mambo-t (ebből lett a Joomla!), Wordpress-t, mint CMS-eket, Symfony-t, CakePHP-t, mint PHP keretrendszereket. Persze csináltam saját rendszereket is. Végül is a Drupalnál kötöttem ki, nemcsak szakmai, hanem emberi okok miatt is.

Mindeddig azt gondoltam, hogy a legmenőbb dolog saját domain alatt írogatni mindenfélét, elsősorban marketing célokból. Egy éve azonban felhagytam a szabadúszással, így már az az oldal sem frissül.

Közben pár hónapja egy másik fontos dolog is történt az életemben, mégpedig, hogy az összes levelezésemet áttettem Gmail alapokra. Innen már csak egy lépés volt, hogy RSS-hez a reader-t használjam. Ebben az időben iratkoztam fel a TurulMeme-re is és innen már nem volt megállás. Egyre több blogot ismertem meg és tettem be az olvasómba, elkezdtem használni a Twitter-t,, ahonnan már csak egy lépés volt a Tumblr és rájöttem, hogy a legjobban akkor járok, ha a blogomat itt fogom ezután vezetni a blog.hu-n (aminek ráadásul a tesztelésében is részt vettem).

Szóval most itt vagyok, és megígérem, hogy ilyen hosszú cikkek nem lesznek. Addig is tegyetek be a reader-be.

A bejegyzés trackback címe:

https://nettech.blog.hu/api/trackback/id/tr191152454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Désiré · http://juhaszmarton.hu 2009.05.30. 14:21:07

Hali!

Betettelek Readerbe, remélem érdemes volt :D.

Ki tudnád bővebben fejteni, hogy miért érdemesebb a blog.hu-n blogolni, mint saját domain alatt?

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.05.30. 14:35:47

@Désiré: Én is remélem :)

Bővebben kifejtve. A publicitás, itt talán könnyebben megtalálnak. A másik, hogy egy kicsit el akarom különíteni a dolgokat, itt csak szakmai dolgokkal akarok foglalkozni. A harmadik, hogy talán itt gyorsabban tudom leírni ami eszembe jut.

De igazából csak egy ötlet volt, amit ki akarok próbálni. Azt, hogy milyen ez élet saját szerver és domain-név nélkül.

kovacsdanielakos 2009.12.07. 20:47:40

Én is hasonló okok miatt váltottam bloghu-ra, nagyon megszerettem. Ja, és én is teszteltem:)
süti beállítások módosítása