Webaholic

Net + Tech

Net + Tech

6 egyszerű dolog a hatékonyabb munkavégzéshez szabadúszóknak

2009. augusztus 22. - sajt

A legjobb a szabadúszásban az, hogy úgy osztod be az idődet ahogy Te akarod és a szabályokat is Te határozod meg. És ez a legrosszabb is benne. Egy normális munkahelyi környezet és struktúra nélkül sok szabadúszó rácsodálkozik arra, hogy elment az egész nap és nem csinált szinte semmit. Az egész napot hasznosan eltölteni nagyon nehéz dolog. Hogy ez ne így legyen bemutatunk néhány egyszerű dolgot a hatékonyság növeléséhez.

Készíts ütemtervet

Határozd meg a munkaidőt

A munkaidő meghatározásával nagyobb lesz a felelősséged és jobban fogod értékelni az idődet, ezáltal kevésbé fogod elpocsékolni. Készíts egy letisztult munkarendet és szigorúan tartsd is magad hozzá. Ha például elhatározod, hogy minden nap reggel 8 órakor kezded a munkát, akkor kelj fel, zuhanyozz le, öltözz fel és láss neki pont 8 órakor. Ha pizsamában dolgozol otthon, akkor nem lesz olyan a lelkiállapotod ami hatékony munkát eredményez. Fogadd meg ezt a tanácsot, és meg fogsz lepődni, hogy a hatékonyságod milyen hamar meg fog nőni.

Tarts szünetet

Kísérletek bizonyítják, hogy azok az emberek, akik rövid szüneteket tartanak munka közben több dolgot tudnak megcsinálni. Egy pár perces munkaszünet után felfrissülve láthatsz neki a következő feladatnak. Sétálj egyet, kapj be egy szendvicset vagy biciklizz egyet a boltba. Tervezz be fél- vagy egy óra ebédszünetet minden nap, mindig ugyanabban az időpontban. Az ebédidő elhagyásával ugyan több időd lesz dolgozni, de üres gyomorral kevésbé tudsz koncentrálni. Fél órás fókuszált munka sokkal termelékenyebb mint egy órás frusztrált.

Készíts tervet

Határozz meg célokat

Célok nélkül az életünket igen hamar céltalannak fogjuk érezni. (Gondoltad volna?) A rövid távú célok a helyes úton tartanak ahhoz amit hosszú távon elképzeltünk. Határozz meg rövid- közép- és hosszú távú célokat. Például: mit akarsz befejezni ezen a héten, ebben a hónapban vagy ebben az évben. A hosszú távú célok segítenek tisztán meghatározni a rövid távú célokat. Szánj időt arra, hogy megtervezed miket akarsz elérni és írd is le.

Készíts teendő (to-do) listákat

Használd fel a heti cél-listádat, hogy elkészítsd a napi teendő listát. Használhatsz bármilyen típusú teendő listát, akár egy asztali, akár egy webes alkalmazást, vagy egyszerűen írd le egy papírra a jó öreg ceruzával. Mindegy melyiket használod, a tervezés segít, hogy a fontos dolgokra fókuszálj. A nap végén készítsd el a következő napi teendő listádat és másnap a szerint cselekedj.

Bontsd szét a nagyobb feladatokat kezelhető részekre

Amikor elkészíted a teendő listádat, ne írj olyanokat, hogy „Elkészíteni a hatékonysági cikket” vagy „Elkészíteni a logót”. Legyél sokkal specifikusabb úgy, mint „anyaggyűjtés a hatékonysági cikkhez” vagy „finomítani a logó koncepcióját”. A minél jobb részletezéssel sokkal jobban tudsz a fókuszálni és hatékonyabban tudsz dolgozni.

Kövesd nyomon az idődet

Számos jó idő-követő (time-tracking) alkalmazás létezik, ami segít követni az időd használatát. Nagyon fontos tudni azt, hogy bölcsen használöod az idődet. Jegyezd fel, hogy mennyi ideig tart elkészíteni egy-egy feladatot. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi időt pocsékolsz el egy nap. Ha tudod, hogy egy feladat megoldása mennyi ideig tart segít abban, hogy jobban tudd megtervezni a napodat, ezáltal még jobban növelni a hatékonyságot.

Értékeld a teljesítményedet

A nap végén nézz vissza, mennyire jól mérted fel az az napra felállított célokat. Elkészítetted azt, amit mára terveztél? Ha nem, miért? A teljesítmény kiértékelése egy kritikus lépés a hatékonyságod növeléséhez. Határozz meg reális, de érdekes, kihívást jelentő célokat. Őszintén bíráld a teljesítményedet, hogy megállapítsd mi a lehetőség a fejlődésre.

Fókuszálj!

Egy időben egy feladat

A „Multi-tasking” (többfeladatosság) egy számítógépes kifejezés amit a köznyelv is átvett. Ezért sokan gondolják úgy manapság, hogy több dolgot eltudnak elvégezni „Multi-tasking”. Csakhogy ez nem igaz. Valójában egy feladattal foglalkozni teljes figyelemmel sokkal jobb, mint két feladatot csinálni kevesebb odafigyeléssel. A fókuszt megosztani több feladat között rosszabb minőséghez és sokkal rosszabb hatékonysághoz vezet. Egyszerre csak egy dolgot csinálj és meglátod a hatékonyságod javulni fog akárcsak az elvégzett munka minősége.

Szűkítsd le az időt amit böngészésre fordítasz

Határozz meg időt böngészésre, de csak a munkáddal kapcsolatosan használd. Használj RSS olvasót kedvenc weboldalaid és blogjaid új írásainak olvasásához. Ez sokkal hatékonyabb, mint naponta többször visszatérni, hogy megnézd írtak-e valami újat. Ha már használsz RSS olvasót, érdemes eltölteni egy kis időt a ritkán olvasott feed-ek törlésével. Ezenkívül rendezd a feed-eket mappákba, hogy ne olvass munka közben olyanokat, amik nem a munkához kapcsolódnak.

Csökkentsd a zavaró tényezőket

Határozz meg bizonyos időszakokat az e-mailek olvasására és a közösségi oldalakra. Elég az, hogy nyitva legyen az e-mail és twitter kliensed ahhoz, hogy folyamatosan elvonja a figyelmedet. Döntsd el, hogy mennyi időt szentelsz nekik. Például úgy dönthetsz úgy, hogy naponta kétszer olvasol e-maileket és válaszolsz rájuk. Az olyan feladatokat, mint ezek, legjobb egyszerre nagy tételben intézni. Mit gondolsz, melyik tart tovább, elolvasni és válaszolni 30 e-mailre folyamatosan egész nap, vagy elintézni az egészet egy szuszra.

Legyél szervezett

Egyesítsd az e-mailjeidet

Sokan használunk több e-mail címet. Miért nem olvassuk az összes e-mailünket egy helyen? Ha nem csak egy e-mail címed van regisztrálj a Gmail-en. Ez egy ingyenes és messze a legjobb webes e-mail kliens. Miután beállítottad, le tudod tölteni az e-mailjeidet az összes címedről egy helyre. Ezen kívül be tudsz állítani szűrőket az e-mailek szervezéséhez, hogy mindegyik gyorsan a helyére kerüljön. Ezek után az összes e-mailedet kezelheted egy kényelmes helyen.

Használj címkéket az e-mailek szervezéséhez

A Gmailnél címkék vannak mappák helyett. A címkék úgy viselkednek mint a mappák, kivéve, hogy egy e-mailhez több címkét is rendelhetünk, ahelyett, hogy csak egy darab mappa mélyén tárolnánk őket. Nevezd el a címkéket (vagy a mappákat, ha nem használnál Gmail-t) olyan nevekkel, mint például: „Sürgős” vagy „Ellenőrizni” az üzenetek priorizálásához, nevezd el őket például „Számla Infó” vagy „Weboldal ügyfél” hogy a levelek kapcsolódjanak az egyes feladatokhoz, ügyfelekhez.

Frissítsd az összes közösségi hozzáférésedet egyszerre

Az internet nagyszerű dolog új ügyfelek megtalálására, az iparági trendek megismerésére és tartani a kapcsolatot a kollégákkal. Legtöbbünknek van hozzáférése számos közösségi weboldalhoz, mint a Twitter, Facebook vagy a Flickr. Az adatokat frissen tartani az mindegyiken nagy kihívást jelent, talán nem kell mondanom, hogy rengeteg időt elvesz. Ahelyett, hogy egyenként látogatod ezeket az oldalakat, miért nem frissíted őket egy helyen? Egy közösségi aggregátorral tartani tudod a kapcsolatot valamint frissítheted az összes hozzáférésedet egy helyen, egy időben.

Rendezd be az irodádat megfelelően

Tiszteld az irodádat

Tartsd az irodát tisztán és rendben. Csak a fontos dolgokat tartsd az asztalon: számítógép, telefon, nyomtató stb. Egy zsúfolt íróasztal negatívan befolyásolja a hangulatodat, ami befolyásolja a munkádat. A rendetlenség visszafogja a hatékonyságot. Szánj időt arra, hogy minden dolog, amire szükséged van legyen kéznél. A munkaeszközök keresése, séta a nyomtatóhoz és az egyéb apró tevékenységek nagyon elpocsékolják az időt.

Helyezd kényelembe magad

Tedd a munkahelyed kellemessé azzal, hogy kinyitod az ablakot amikor jó az idő, vagy azzal, hogy a kedvenc zenéidet hallgatod. Az a hely ahol dolgozol nem lehet egy sötét lyuk ahol rabszolgának érzed magad egész nap. Érezd jól magad ahol vagy. Fektess be egy ergonomikus székbe, billentyűzetbe, egérbe. A hátfájástól vagy kéztőcsatorna szindrómától (az mi?) nem leszel hatékonyabb. Nézz utána az ergonómiai cikkeknek, hogy megtanuld hogyan legyen az irodád komfortosabb és egészségesebb.

Légy mobil

Az egyik legjobb dolog a szabadúszásban, hogy nem kell elmenned minden nap ugyanarra helyre. Ha úgy érzed, hogy megakadtál, változtass a dolgokon úgy, hogy elmész a közeli kávéházba, könyvesboltba vagy akár a parkba. A környezet megváltoztatása segít megvilágítani a dolgokat és a legtöbb város már rendelkezik ingyenes Wifi hozzáféréssel (valahol külföldön). Csak csapd a hónod alá a laptopot és indulj.

Kérj segítséget

Add ki

Fontold meg egy asszisztens alkalmazását. Több dolgot tudsz elvégezni, ha nem kell olyan dolgokkal foglalkozni mint az iktatás, baktatás, számlázás, hanem azzal foglalkozol amihez a legjobban értesz. Add át a könyvelést egy profinak. Egy könyvelő ezt tökéletesen megcsinálja, és egyel kevesebb dologgal kell foglalkozni.

Tanulj a többi szabadúszótól

Látogasd gyakran a szabadúszó fórumokat és lépj kapcsolatba a kollégákkal. Sok tudást és új ötleteket osztanak meg ezeken a fórumokon minden nap. Megtanulhatsz olyan dolgokat, mint hogy hogyan bánj az ügyfeleiddel vagy melyik a legjobb számlázóprogram. Legyél tag, és arasd le a gyümölcsét az olyan szabadúszók kollektív tudásának mint amilyen te is vagy.

További források

Ne állj meg itt. Nézd meg ezeket a nagyszerű forrásokat amik a termelékenységről szólnak.

Szabadúszóvá válás

Egy nagyszerű blog szabadúszóknak.

Minden a szabadúszásról

Szabadúszóknak szóló munkák, cikkek és egyebek.

Szabadúszó mappa

Több szerző által jegyzett blog segítendő a vállalkozókat és a szabadúszókat.

A Szerzőről

Tim Mercer lelkes fotós, dizájner, művész és blogger. Blogja a digitális művész eszköztára olyan ingyenes forrásokat ad a digitális művészek és dizájnerek kezébe, mint tutoriálok, interjúk művészekkel és dizájnerekkel, inspiráció és sok más.

A fordítás az alábbi mű alapján készült: 6 Simple Ways For Freelancers To Increase Productivity Várom a fordítással kapcsolatos visszajelzéseket is, mivel ez az első fordításom középiskola óta (ott meg nem ment valami jól.)

Egyébként azt gondolom, hogy ez a cikk nem csak szabadúszóknak készült. Ma Magyarországon elég sok munkahelyen is szabadon engedik a dolgozókat. Az ilyen helyeken is nagyon közös érdek a hatékonyság.

A bejegyzés trackback címe:

https://nettech.blog.hu/api/trackback/id/tr941331489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.08.24. 22:36:30

Persze én is utánanéztem, csak azt gondoltam, hogy van valami köznapi neve is. Úgyhogy ezennel elnevezem a teniszkönyök után egércsuklónak :)

A Workrave-et én is ismerem, fent is van, de inkább idegesíteni szokott.
süti beállítások módosítása