Webaholic

Net + Tech

Net + Tech

Kierjesztések frissítése - frissítve

2009. június 03. - sajt

Vigyázat! Az alábbiakkal veszélyes vizekre evezünk!!!

Nem bírtam már kivárni míg megjelenik a stabíl 3.5-ös verzió, ezért telepítettem a 3.5 beta4-et. Viszont egy-egy verzióváltásnál egy időre mindig le kell mondanunk kedvenc kiterjesztéseinkről. Vagy mégsem?

Azt, hogy egy firefox extension kompatibilis-e az adott firefox verzióval, az extension könyvtárában lévő install.rdf file egy része írja le. Ez a file
windows alatt a %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\
linux alatt a ~/.mozilla/firefox/profiles/ könyvtárban van egy mczgb7up.default-hoz hasonlító nevű könyvtár ebben is egy extensions nevű, itt laknak a kiterjesztések. Máshol is lehetnek, de amiket mi telepítettünk fel, azok itt vannak. Mielőtt bármit csinálunk, még az új verzió installálása előtt érdemes lementeni valahova ezt a könyvtárat.

Az ebben lévő könyvtárnevek nem sokat árulnak el a bennük levő kiterjesztésről, ezért sokat segít, ha feltesszük az Extension Manager Extension-t. Ez nem tud egyebet, mint hogy megmondja egy kiterjesztésnek az ID-ját, ami megegyezik a könyvtár nevével. 

Az install.rdf file-ban az a rész amely megmondja, hogy melyik verzióval kompatibilis valahogy így néz ki:<em:targetApplication>
   <Description>
     <em:id>{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}</em:id>
     <em:maxVersion>3.0.*</em:maxVersion>
     <em:minVersion>1.0</em:minVersion>
   </Description>
</em:targetApplication

Ebben ami érdekes az

<em:id>{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}</em:id>

sor. Ez azt mutatja, hogy firefox kiterjesztésről van szó. (Egy kiterjesztés több programmal is együtt dolgozhat, ezért lehet több ilyen targetApplication-unk egy file-ban.) Gondolom mindenki kitalálta, hogy a

<em:maxVersion>3.0.*</em:maxVersion>

sor mondja meg a kiterjesztést. Most már csak annyi a dolgunk, hogy a 3.0.*-ot kicseréljük mondjuk 3.5-re és már működik is az adott kiterjesztés, miután újraindítottuk a firefoxot. Mivel itt a verziókkal kavarás volt, lehet, hogy a 3.1 is működik, a 3.6a1pre pedig biztosan.

Előfordulhat, hogy egy olyan kiterjesztésre van szükségünk, ami nincs az adott verzióhoz. Ilyenkor mentsük le, nevezzük át .zip-re, bánjunk vele úgy és miután átírtuk az install.rdf-et nevezzük vissza és telepítsük.

Az új firebug elég nehézkesen működik legjobb, ha bekapcsoljuk az Off for all web pages opciót, és csak akkor kapcsoljuk be, ha tényleg szükség van rá.

FRISSÍTÉS

Ahogy nézem az új firefox valahogy cache-eli a kiterjesztések adatait. Erre azt a megoldást találtam, hogy azokat a könyvtárakat, amiket nem sikerült frissíteni, lemásoljuk valahová, majd az Eszközök/kiegészítők részben töröljük. Az újraindítás után lépjünk ki a firefox-ból, másoljuk vissza a kiegészítéseket és indítsuk el a firefox-ot.

A bejegyzés trackback címe:

https://nettech.blog.hu/api/trackback/id/tr71162102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása